Japonské akcie prohloubily pokles, dolar nadále ztrácí

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. května (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes snižovaly a zaznamenaly tak už šestý ztrátový den v řadě. Investoři prodávali hlavně akcie energetických firem, kterým škodí pokles cen ropy a dalších komodit. Na devizovém trhu se stabilizoval dolar.

Index Nikkei 225 si odepsal 328,49 bodu a den uzavřel slabší o 1,99 procenta na hodnotě 16.158,42 bodu. Ocitl se tak na nejnižší úrovni od 16. března. Širší index Topix oslabil o 2,19 procenta na 1644,97 bodu.

Společnost Inpex, která provádí průzkumné práce v oblasti těžby ropy, oslabila o 3,9 procenta. Cenné papíry tak do značné míry reagovaly na další pokles cen ropy na světových trzích, kde se barel americké lehké ropy WTI dostal pod 70 dolar.

Zvyšovaly se ale kurzy automobilky Isuzu Motors a výrobce fotografických přístrojů Nikon. Těm nejvíce pomohly výsledkové zprávy. Na trh ale nepříznivě zapůsobily informace, že některé menší firmy odloží zveřejnění výsledků. To vzbuzuje obavy o věrohodnost účetních praktik.

"Předpokládali jsme, že vyhlídky firem budou trochu lepší," řekl portfolio manažer společnosti Daiwa SB Investments Kacuhiko Mori. Podle něj lze očekávat, že růst trhu bude až do konce pololetí omezený.

Na devizovém trhu se stabilizoval dolar, proti hodnotám z pondělního večera je ale slabší. Na vývoj kurzu mají vliv i komodity, hlavně cena zlata, která po výrazném poklesu začala růst. Obchodníci nyní vyčkávají na nová statistická data, která by měla naznačit, kdy americká centrální banka učiní pauzu v nynějším cyklu zvyšování úrokových sazeb.

V závěru obchodování dolar k jenu zpevnil na 109,99 z předchozích 109,57 JPY, je ale slabší vůči hodnotám z obchodování v USA. Vůči euru zpevnil na 1,2825 z předchozích 1,2932 USD, zatímco euro vůči jenu kleslo na 141,08 z předchozího kurzu 141,69 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK