Koruna mírně oslabuje na 28,34 Kč/EUR

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Česká měna mírně oslabuje. Na začátku seance byla sice zveřejněna data o průmyslové výrobě a koruna tak získala impulz k posílení až na 28,26 Kč/EUR. V 11:20 ovšem koruna stojí na slabší úrovni 28,34 Kč/EUR. Proti dolaru kurz koruny klesl na 22,12 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Průmyslová výroba v březnu vzrostla meziročně o 17,9 procenta, což je druhý nejvyšší růst v časové řadě od roku 2001. Ceny průmyslových výrobců vzrostly v dubnu meziročně o 0,5 procenta. V předchozích třech měsících byly ceny vyšší vždy o 0,3 procenta.

Nejpodstatnějším faktorem zůstává pro korunu podle Tomáše Vlka z Patria Online pohyb střední Evropy, respektive oblasti rozvíjejících se trhů. "Tam dnes dochází k návratu na silnější hodnoty po včerejším výprodeji," uvedl Vlk s tím, že k uklidnění na trhu přispívá stabilizace dolaru. Koruna tak podle něj může ještě mírně posílit.

Rizikem podle Vlka budou americká data. Dnes se čekají data o indexu cen výrobců a průmyslová výroba za duben. "Nadále by mělo platit, že negativní zprávy na dolar podpoří investice do rizikovější skupiny rozvíjejících trhů a naopak," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK