MPO: Stavba továrny Hyundai poběží podle plánu

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Vedení jihokorejské automobilky Hyundai dnes podle ministerstva průmyslu a obchodu potvrdilo dohodnutý harmonogram výstavby nového závodu v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Stavbu prvních továrních objektů chtějí Jihokorejci odstartovat již letos v září, přičemž výrobu by měl závod zahájit v roce 2008. Světové agentury ale od pondělí přinášejí zprávy o rozhodnutí Hyundai odložit kvůli korupční aféře na neurčito stavbu nošovického závodu. Kolem termínu zahájení stavby továrny Hyundai v Moravskoslezském kraji se tak nadále vznášejí otazníky.

Zprávu o tom, že Hyundai odloží zahajovací práce na výstavbě závodu v ČR na neurčito, vydala v pondělí jako první jihokorejská tisková agentura Jonhap. Stejné informace dnes s odvoláním na mluvčího Hyundai zveřejnila i agentura Reuters. Důvodem je právní řízení proti předsedovi představenstva Hyundai, jenž čelí obvinění z úplatkářství. "Výstavba byla odložena na neurčito. Předseda představenstva se bude muset vrátit k řídícím povinnostem, aby učinil tak závažné rozhodnutí," řekl agentuře Reuters mluvčí automobilky Jake Čang. Podobnou zprávu ráno přinesla i agentura AFP.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dnes ale všechny zprávy o odložení stavby nošovické továrny odmítl. "Tyto informace se nezakládají na pravdě, což jsem si dnes ráno ověřil u viceprezidenta společnosti Hyundai," řekl dopoledne novinářům Urban. Podle mluvčího MPO Jiřího Havlíčka viceprezident Hyundai In Seo Kim dnes ráno v telefonickém rozhovoru s generálním ředitelem CzechInvestu Tomášem Hrudou odložení projektu společnosti v ČR jednoznačně vyloučil. "Potvrdil dohodnutý harmonogram výstavby závodu v Nošovicích," uvedl Havlíček.

Podle návrhu smlouvy, který již odsouhlasilo vedení Hyundai i česká vláda a moravskoslezské zastupitelstvo, musí Hyundai zahájit stavbu továrny do tří měsíců od vydání stavebního povolení, nejpozději však do konce roku 2007. Termín se však může posunout například kvůli aktivitám nevládních organizací.

Smlouva o výstavbě závodu bude podepsána ve čtvrtek v Soulu. Za českou stranu dokument stvrdí Urban a zástupci Moravskoslezského kraje. Podle mluvčí moravskoslezského hejtmanství Šárky Swiderové zástupci kraje v čele s hejtmanem Evženem Tošenovským už odjeli do Prahy, odkud dnes pozdě odpoledne odlétají přes Frankfurt nad Mohanem do Soulu. "Na původním plánu o podpisu memoranda 18. května se nic nemění," řekla Swiderová. Urban má do Soulu odletět ve středu.

Jihokorejská prokuratura dnes obžalovala předsedu představenstva automobilky Hyundai Motor Čonga Mong-kua ze zneužití pravomoci a zpronevěry firemních prostředků ve výši 103,4 miliardy wonů (2,4 miliardy Kč). Prezident Hyundai Čong Mong-Ku s dalšími manažery údajně zpronevěřili firemní peníze a vytvářel tajné fondy, z nichž firma uplácela politiky a další vlivné lidi.

Firma Hyundai se minulý měsíc za skandál veřejně omluvila a sdělila, že rodina předsedy Čonga předá charitě svůj podíl na přepravní společnosti Glovis v hodnotě jedné miliardy dolarů. Prokurátoři však dali najevo, že tento dar jejich vyšetřování neovlivní.

Podle AFP konečné rozhodnutí o stavbě továrny Hyundai v Česku zřejmě padne až po návratu prezidenta společnosti Čong Mong-Kua.

Hyundai zpočátku počítá v Nošovicích s investicí 743 milionů eur (asi 21 miliard korun) a celkově až se sumou přes jednu miliardu eur. Závod v Nošovicích by měl vyrábět 200.000 automobilů ročně a po rozšíření kapacit až 300.000 automobilů a 600.000 převodovek. Zahájit výrobu by měl v roce 2008. Vytvoří minimálně 1000 pracovních míst, Hyundai ale předpokládá, že do roku 2010 v Nošovicích zaměstná přes 3500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK