Euro: MPSV přidělilo bez soutěže zakázky za tři miliardy korun

21.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí podle aktuálního vydání týdeníku Euro přidělilo za posledních 12 měsíců vybraným počítačovým firmám 15 zakázek za více než tři miliardy korun, a to bez řádného výběrového řízení. Všechny případy se týkají informatiky. Podle ministerstva ale byly zakázky zadány podle zákona. Euro uvedlo, že některé obchodní případy se již prověřují v rámci vnitřního auditu ministerstva a je také možné, že se jimi bude zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Antimonopolní úřad by se podle týdeníku mohl zabývat případem brněnské firmy Anect, která letos v lednu získala zakázku za víc než půl miliardy korun za tříleté provozování ministerského komunikačního systému. Český Telecom, jenž se o zakázku neúspěšně ucházel, považuje její přidělení za porušení zákona. Podle neoficiálních informací chystá podání k ÚOHS, uvedlo Euro.

Ministerstvo využívá jako formu zadání zakázek jednací řízení bez uveřejnění. Tento způsob zadání, kdy je osloven jen jeden dodavatel, je možné podle zákona použít pouze ve výjimečných případech. Ministerstvo se podle Eura odvolává na část zákona, která uvádí, že veřejná zakázka může být plněna z technických nebo uměleckých důvodů či z důvodu ochrany práv z duševního vlastnictví pouze určitým dodavatelem.

Pochybnosti podle týdeníku vzbuzují i další zakázky. Například pražská firma OKsystem získala bez soutěže nové kontrakty za 1,5 miliardy korun. MPSV tvrdí, že nově přijaté sociální zákony vyžadují vzájemnou provázanost informačních systémů a pokračování spolupráce právě s firmou OKsystem je prý nezbytné kvůli kompatibilitě a autorským právům k již vyvinutým aplikacím.

Mluvčí MPSV Kateřina Beránková týdeníku řekla, že kdyby měl úřad různé dodavatele, bylo by nutné řadu věcí dělat duplicitně a nastal by problém se sdílením dat a využíváním centrálních databází.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK