Euro: Metrostav vyhrál tendr na stavbu tunelů na Islandu

21.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Česká stavební firma Metrostav postaví tunely na Islandu. Spolu s tamní společností Háffel zvítězila v mezinárodním tendru na výstavbu dvou tunelů mezi dvěma osadami na severním pobřeží země. Uvádí to nové číslo týdeníku Euro, které vyjde v pondělí.

Skupina v čele s Metrostavem v tendru uspěla mezi dalšími pěti konsorcii. Firma provede zhruba 70 procent prací na zakázce, jejíž celkový finanční objem dosáhne 5,7 miliardy islandských korun, tedy zhruba dvě miliardy Kč.

Na stavbě, jejíž součástí je také most přes řeku Hé?insfjar?ará, vybuduje Metrostav dva úseky ražených a hloubených tunelů o délce téměř 11 kilometrů ve vyvřelých horninách. "Víme, že podmínky v podzemí budou pro naše raziče s ohledem na sopečnou aktivitu Islandu značně náročné. V nejhlubších místech ražeb bude teplota dosahovat až 40 stupňů Celsia," řekl Euru obchodní ředitel podniku Pavel Pilát.

Metrostav je jednou z mála domácích společností, které nabízejí specializované práce na ražbě tunelů a štol. V Česku staví například dvoukilometrový tunel Panenská, který bude nejdelším dálničním tunelem, nebo půlkilometrový tunel Libouchec. Dva tunelové tubusy buduje také u Klimkovic pro úsek dálnice D47 mezi Lipníkem nad Bečvou a státní hranicí s Polskem. Ze zahraničí má firma zkušenosti například ze Slovenska, Turecka nebo Iráku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK