Nova: ČOI začala kontrolovat prodejce skla kvůli padělkům

21.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Výrobci českého skla varují, že Česko i celá EU jsou zaplaveny nekvalitními napodobeninami jejich výrobků se zfalšovanými ochrannými známkami Bohemia. Česká obchodní inspekce proto tento měsíc zahájila celostátní kontrolu prodávaného skla. Dnes to uvedla televize Nova.

"To je velký a závažný problém. Naši inspektoři zjišťují prodej tohoto skla jednak v pohraničí a jednak v centrech velkých měst," řekl Nově ústřední ředitel ČOI Jiří Pěkný. Například v jednom z obchodů u německých hranic kontrola zabavila téměř 1000 výrobků s falešnou známkou Bohemia.

Inspekce zatím tají, o jaký obchod šlo. Vše prý zveřejní, až kontrolní akce skončí. "Falešné sklo k nám putuje z Indonésie, Číny, Rumunska a Bulharska," řekl Pěkný.

Falzifikáty poškozují jméno českých sklářů a připravují je o ročně o miliony korun. Inspekce chce proto ukládat pokuty při horní hranici, tedy kolem deseti milionů. Podle Pěkného je problém v zahraničí ještě větší. ČOI proto nyní osloví všechny inspekce v EU a požádá je, aby zahájily kontroly ochranných známek Bohemia, uvedla Nova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK