Odboráři zdržovali vlaky, drahám ale žádná zpoždění nevznikla

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Železničáři dnes v poledne na devíti velkých nádražích v celé republice zdržovali odjezd některých vlakových spojů. Chtěli tak vyjádřit svou podporu zákoníku práce. Ten nedávno vetoval prezident Václav Klaus, jehož veto by ale mohla v úterý přehlasovat sněmovna. Řekl to místopředseda Odborového sdružení železničářů Petr Bazger s tím, že odboráři rozdávali cestujícím letáky na podporu zákoníku práce. Podle Českých drah neměl protest žádný dopad na zpoždění vlaků.

V Praze na hlavním nádraží odboráři zdrželi asi o dvě minuty rychlík do Letohradu, který měl odjíždět ve 12:10. Rychlík Vsacan sice odjel dokonce s devítiminutovým zpožděním, to ale nezpůsobili jen odboráři. Vlak do Prahy dojel již s 18minutovým zpožděním z Chebu. Po odpojení některých vagonů vyrazil na další cestu o devět minut později proti původně plánovanému odjezdu ve 12:15.

Mluvčí ČD Aleš Ondrůj ČTK sdělil, že drahám žádná zpoždění z důvodu protestu nevznikla. "Vlaky Českých drah jezdí v celé ČR podle jízdního řádu. Do 12:30 hodin podnik nezaznamenal jakékoli ovlivnění plynulosti železničního provozu," řekl Ondrůj.

Prezident Václav Klaus zdůvodnil své veto tím, že nový zákoník práce je nemoderní, není liberální a nezaručí potřebné změny. Odmítli ho i senátoři, ale poslanci Senát přehlasovali už v dubnu a nyní je čeká hlasování o prezidentském vetu. V dolní komoře mají pohodlnou většinu ČSSD a komunisté, kteří normu podporují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK