České akcie se propadly o šest procent

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Ceny akcií na pražské burze v pondělí zaznamenaly třetí největší jednodenní propad v historii. Ztráty postihly všechny hlavní tituly, Philip Morris a Zentiva vykázaly dvouciferný pokles. Za propadem stál podle analytiků zejména vývoj na světových trzích. Index PX klesl o 5,94 procenta na 1345,7 bodu, uvedla burza.

"Po celý den bylo možno vidět na pražské burze ztráty, jaké dlouho nikdo nepamatuje. Prodeje se naprosto vymkly kontrole," uvedl Roman Skalický ze společnosti Afin Broker. "Situace je nyní mimořádně špatná. Po poklesu pražské burzy z minulého týdne ani ten začínající nepřináší lepší zprávy," doplnil analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Pražská burza zažila podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory třetí největší jednodenní propad v historii. Index PX poklesl v jednu chvíli až pod 1340 bodů, když ještě minulý týden byl nad 1480 body. Za propadem stál zejména vývoj na světových trzích. Investoři se globálně obávají inflace a růstu úrokových sazeb a prodávají akcie, upozornil Pikora.

Největší propad byl u akcií Unipetrolu, které ztratily 13,3 procenta. Philip Morris přišel o 12,1 procenta, Zentiva o 8,6 procenta, CME o 7,1 procenta, Český Telecom o sedm procent, Komerční banka o 6,8 procenta, Erste Bank a Orco o 4,7 procenta a ČEZ o 3,3 procenta.

Portfolio manažer Českého akciového fondu ING Jaroslav Krabec vysvětlil, že současný celosvětový silný pokles akciových trhů souvisí s obavou ze zvyšování úrokových sazeb v USA a vysokými cenami komodit. "Pohybujeme se již v psychologické rovině," podotkl s tím, že podle ekonomických ukazatelů není již pro další pokles rozvíjejících se trhů důvod. "Věřím, že v rozumném horizontu se nynější propad zastaví," dodal.

Celkový objem obchodů: 13,953 miliardy Kč

- akcie 9,545 miliardy Kč

- dluhopisy 4,408 miliardy Kč

- obchodní systém 9,082 miliardy Kč

- ostatní obchody 4,871 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK