Akcie v USA na kraji týdne kvůli inflaci dále klesaly

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Americké akcie začaly nový týden dalším poklesem, nadále kvůli obavám investorů z inflace a dalšího vzestupu úrokových sazeb. Americká inflace také byla spouštěčem dalšího dnešního propadu na světových akciových trzích, který poklesu v USA předcházel.

Dow Jonesův index krátce po poledni newyorského času klesl o 0,25 procenta na 11.116 bodů. Index trhu Nasdaq se v 18:10 SELČ snížil o 0,85 procenta na 2175 bodů. Nasdaq minulý týden propadl o 2,1 procenta a jde dolů již devátý den za sebou, což je nejdelší pokles od září 1994.

Vyhlídky na další zvyšování úvěrových nákladů dnes srazily hlavně akcie sektorů spjatých těsně s vývojem ekonomického cyklu. Kurz největšího světového výrobce hliníku Alcoa tak klesl o čtyři procenta a výrazně oslabil i producent těžkých strojů Caterpillar.

Americký trh reagoval i na globální vývoj. Od počátku dne klesaly akciové trhy v Asii, k nimž se později připojily burzy v Evropě. Investoři od minulého týdne v náhlé ztrátě chuti k riziku a v obavách z oslabení růstu světové ekonomiky prodávají světové akcie a opouštějí zejména trhy rozvíjejících se zemí. To se týká i burz ve střední Evropě včetně Prahy, které prudce klesly a jejich hlavní index ztratil šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK