OECD předpovídá České republice nadále vysoký růst

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. května (zpravodaj ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpovídá České republice na tento i příští rok mírné snížení hospodářského růstu, ale stále na vysoké úrovni. Zároveň počítá s vyššími inflačními tlaky a růstem schodku veřejných financí. Domnívá se, že mají-li se v delší perspektivě veřejné finance ozdravit, je zapotřebí dosáhnout citelnějšího pokroku v reformě penzijního a zdravotního systému. OECD to uvádí v pravidelném půlročním materiálu o hospodářských výhledech svých členských zemí, který dnes vydala v Paříži.

OECD odhaduje, že po loňských šesti procentech vzroste letos český hrubý domácí produkt o 5,75 a v příštím roce o 4,75 procenta. Jeho tahounem bude nadále vývoz, který by se měl po loňských 11,2 procenta zvýšit letos o dalších 11,1 a v příštím roce o 9,8 procenta.

Zároveň však OECD očekává značné zvýšení tempa dovozu - z loňských 4,9 na letošních 7,9 a v příštím roce na 8,5 procenta. Soukromá spotřeba by letos měla vzrůst o 3,3 a v roce 2007 o 4,2 procenta.

Zvyšování soukromé spotřeby spolu s růstem nepřímých daní a regulovaných cen podnítí inflační napětí, píše OECD. Index spotřebitelských cen by se měl po loňských 1,9 procenta zvýšit letos o 3,3 a v příštím roce o 4,2 procenta. Počínaje letošním třetím čtvrtletím tak lze čekat zostření měnové politiky.

Loňské snížení schodku veřejných financí na 2,6 procenta HDP označuje OECD částečně za výsledek nenadálých příjmů, zvlášť z daní. Na letošní rok očekává zvýšení schodku na 3,3 procenta HDP, v příštím roce by to mělo být 3,5 procenta. Organizace uvádí, že skromný pokrok v reformě veřejných výdajů oživuje obavy ohledně možnosti trvalého ozdravení veřejných financí. Podotýká, že ještě nebyla vyřešena otázka změny penzijního systému, že se stále ještě podstatně nezreformoval zdravotní systém a že úspory ve veřejných výdajích byly celkově omezené.

Za hlavní zdroj nejistoty označuje vývoj obchodní výměny. Uvádí, že mnozí pozorovatelé považují prudké zvýšení vývozu v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie za pozitivní strukturální změnu, ale že plně v platnosti zůstává otázka, zda se aktivní obchodní saldo udrží.

Pokud jde o nezaměstnanost, očekává OECD její snížení z loňských osmi procent na 7,7 procenta letos a na 7,5 procenta v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK