Téměř každá druhá kopie softwaru je v Česku pořízena nelegálně

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Téměř každá druhá kopie softwaru je v Česku pořízena nelegálně. Míra počítačového pirátství v Česku v loňském roce dosáhla 40 procent, a meziročně tak klesla o procentní bod. Vyplývá to z celosvětové studie firmy IDC o počítačovém pirátství, kterou na tiskové konferenci prezentovala asociace softwarových výrobců BSA. Ztráty, které šířením nelegálního software v ČR výrobcům vznikly, se odhadují na 2,7 miliardy korun.

Průměrná míra pirátství v EU dosáhla 36 procent, a o procentní bod se tak naopak zvýšila. Ztráty výrobců v EU dosáhly 266 miliard korun. V Česku je tak sice vyšší míra pirátství než v průměru všech zemí EU, je ale například nižší než ve Francii (47 procent), Itálii (53 procent) nebo ve Španělsku (46 procent). V regionu střední a východní Evropy má Česko nejnižší míru pirátství. Průměr regionu dosáhl loni 69 procent.

V celosvětovém měřítku je několik let míra pirátství stabilní a pohybuje se kolem 35 procent. Nejnižší je v USA (21 procent), na Novém Zélandu (23 procent) a v Rakousku (26 procent), naopak nejvyšší ve Vietnamu, Zimbabwe (po 90 procentech) a Indonésii (87 procent).

Za poklesem pirátství v Česku stojí podle mluvčího BSA Jana Hlaváče růst prodeje značkových notebooků a PC s předinstalovaným legálním softwarem. Projevila se ale také větší informovanost a úspěšnost policie při odhalování této trestné činnosti. Také soudy v poslední době počítačové pirátství začínají přísněji trestat. Podle Romana Skřepka z tiskového odboru policejního prezidia loni policie šetřila 766 případů porušení autorských práv, což se ale netýká jen softwaru, ale také audio a video nahrávek. Objasněnost těchto případů je téměř 98procentní, což je téměř nejvyšší ze všech trestných činů. Stíháno bylo 276 osob.

Za porušování autorských práv hrozí až dva roky vězení, pokud jde o trestnou činnost velkého rozsahu až pět let a vysoké finanční pokuty. Poškozené firmy mohou navíc jako odškodnění žádat až dvojnásobek ceny legálního softwaru.

Podle studie IDC v případě, že by se Česku podařilo snížit pirátství o deset procentních bodů, by v následujících čtyřech letech vzrostly příjmy státního rozpočtu o 2,3 miliardy korun, v oblasti IT by vzniklo 2900 nových pracovních míst a HDP by vzrostl o 22,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK