Informační místa pro podnikatele budou ve všech obcích s úřadem

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Informační místa pro podnikatele, na kterých mohou získávat informace pro svou činnost, by měla být do konce roku ve všech obcích s městským úřadem. Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Nyní je do projektu informačních míst zahrnuto přibližně 160 regionálních kanceláří.

Informační místa za dobu své činnosti od roku 2004 zodpověděla 34.000 dotazů, které se týkaly především možnosti financování rozvoje podniků a vyhledávání obchodních kontaktů. Mezi často kladené dotazy patří rovněž informace o zahájení podnikání, provozu podniku a předpisech vztahujících se k obchodní činnosti.

"Projekt informačních míst považuji za úspěšný, protože přináší konkrétní prospěch českým firmám," uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Financování projektu, které se předloni ocitlo v problémech a komora musela na informačních místech dočasně zkrátit pracovní dobu, by měly v příštím roce vyřešit peníze z fondů EU.

Informační místa pro podnikatele postupně rozšiřují spektrum poskytovaných služeb o další produkty jako například elektronické aukce, semináře, školení nebo dotované poradenství při čerpání peněz z programů podpor. Počátkem července bude v síti informačních míst ve všech krajích kromě Prahy otevřeno 13 regionálních exportních míst agentury CzechTrade.

Služby informačních míst přinesly podle průběžných šetření přímý nebo nepřímý finanční efekt téměř polovině podnikatelů, kteří je využili. Ekonomický přínos informačních míst mohl být přibližně 900 milionů korun, vyplývá z výsledků průzkumů provedených Hospodářskou komorou v roce 2005.

Další konkrétní výsledky prý projekt přináší při zařazování nezaměstnaných zpět do pracovního procesu. Měsíčně se na informační místa obrací asi 75 klientů, kteří chtějí začít podnikat. "Pokud odhadneme, že díky informacím z Informačních míst pro podnikatele se podaří zkrátit nebo vyloučit dobu nezaměstnanosti jednoho klienta pouze o jeden měsíc, pak úspora ve výdajích státního rozpočtu činí téměř milion korun měsíčně," vypočetl tajemník úřadu komory Vladimír Šiška.

Projekt informačních míst doplní Centrální registrační místa pro podnikatele, která budou fungovat při všech živnostenských úřadech. Registrační místa díky novele živnostenského zákona umožní podnikatelům od roku 2007 z jednoho místa a prostřednictvím jednoho formuláře vyřizovat záležitosti se státními úřady. Celý systém má fungovat elektronicky na základě sdílení dat informačních systémů jednotlivých úřadů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK