Paroubek: Růst české ekonomiky by letos mohl dosáhnout až 7,5 pct

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Růst české ekonomiky by letos mohl dosáhnout 7,0 až 7,5 procenta. Na 60. žofínském fóru to uvedl premiér Jiří Paroubek. Podotkl, že se tak dále sníží zaostávání za eurozónou, kde růst bude činit maximálně 2,5 procenta.

OECD ovšem ve svém dnešním pololetním výhledu odhadla, že po loňských šesti procentech vzroste letos český hrubý domácí produkt o 5,75 procenta. Ministerstvo financí ve svém posledním odhadu z dubna předpokládá letošní růst HDP na 5,6 procenta a Mezinárodní měnový fond přišel s ještě nižším odhadem, počítá s růstem o 5,5 procenta.

Loňský šestiprocentní růst hrubého domácího produktu byl nejlepší v historii České republiky. Hlavním důvodem byly mimořádně dobré výsledky zahraničního obchodu.

Pro první čtvrtletí letošního roku Paroubek předpokládá růst HDP o sedm až osm procent. Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel jej odhaduje dokonce na 8,2 procenta. Podle většiny analytiků je takový hospodářský růst reálný. Někteří z nich ale považují odhad premiéra za příliš optimistický, což podle nich souvisí s blížícími se volbami. Údaje o vývoji HDP za 1. čtvrtletí letošního roku budou zveřejněny 9. června.

V odhadech hospodářského růstu pro celý letošní rok zatím byli analytici opatrnější, připouštějí však, že by měl být minimálně stejný jako loni. Tyto odhady však pocházejí z doby před zveřejněním mimořádně příznivých údajů o březnovém růstu průmyslové výroby o 17,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK