Švarc: Smlouva mezi Čeprem a Loricusem může být platná

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Smlouva mezi státním podnikem Čepro a společností Loricus o dodávce pohonných hmot, která může Čepro připravit o několik miliard korun, by mohla být platná. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel Čepra Pavel Švarc s tím, že současné vedení ji ale v evidenci nemá a považuje ji za další potenciální útok na Čepro. Kauzu nyní šetří policie.

Mluvčí policejního prezidia David Kubalák minulý týden uvedl, že je v této souvislosti podezření z trestných činů podvodu a krácení daně. Skupina podnikatelů chtěla společnost Čepro údajně připravit až o 20 miliard korun.

"Podmínky ve smlouvě jsou pro Čepro výrazně nevýhodné," řekl Švarc. Detaily smlouvy ale nezná, protože ji firma nemá k dispozici. Případnému nároku se ale bude bránit.

Loricus údajně měla od slovenského Slovnaftu nakoupit dvakrát 540.000 tun pohonných hmot s tím, že je chce pro Čepro. Ve skutečnosti by je ale prý předala Setuze. Setuza by je prodala dál a na obchodu by utržila čtyři miliardy korun. Uhradila by jimi dluh, který má u státu. Podnikatel Tomáš Pitr, který za Setuzu na veřejnosti vystupuje, to ale popírá.

Švarc smlouvu s firmou Loricus přirovnal k pohledávkám společností Tukový průmysl, Venturon Investment a M Port, které po Čepru dohromady požadovaly původně až téměř šest miliard korun. Čepro je všechny považuje za neoprávněné. Pohledávku Tukového průmyslu, který si původně nárokoval zhruba tři miliardy korun, soud minulý pátek zamítl. Proti rozsudku je ale ještě možné se odvolat.

Čepro firmu Loricus, která se podle výpisu z obchodního rejstříku zabývá mimo jiné nákupem, prodejem a skladováním paliv a maziv, zná. Bývalý šéf Čepra Tomáš Kadlec s ní na rok 2004 podepsal smlouvu na 60.000 tun pohonných hmot. Žádný obchod se ale podle Švarce neuskutečnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK