Levice ve sněmovně opět prosadila zákoník práce

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Sněmovna dnes hlasy sociálních demokratů a komunistů přehlasovala prezidenta a znovu schválila nový zákoník práce.

Zastánci této sporné normy tvrdí, že jde o moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost, ale zároveň zachovává nezbytnou úroveň ochrany zaměstnanců. Kritici z řad pravicových politiků a podnikatelů soudí, že předloha snižuje konkurenceschopnost firem, zvyšuje náklady zaměstnavatelů a je výhodná jen pro některé odborové předáky. Lidi, kteří práci shánějí, podle pravice nový zákoník poškodí.

Kritikům vadí v zákoníku například pasáž, podle níž by kolektivní smlouvu mohla uzavřít jen největší odborová skupina. Nelíbí se to ani menším odborovým centrálám, Federace strojvůdců kvůli tomu nedávno stávkovala. Naopak akci na podporu zákoníku v pondělí uspořádalo Odborové sdružení železničářů. Odboráři cestujícím rozdávali letáky a na devíti velkých nádražích v celé republice zdržovali odjezd některých vlaků.

Také Českomoravská konfederace odborových svazů předlohu podporuje. Odborový svaz KOVO předminulý týden pohrozil důraznějšími protesty, pokud by zákoník nebyl přijat. Někteří z členů svazu KOVO dnes přišli normu podpořit přímo před budovu dolní komory parlamentu.

Podle odpůrců zákoníku je však část předpisu v rozporu s Ústavou - jde o pasáž, podle níž by odbory mohly při ohrožení bezpečnosti práce rozhodovat o zastavení výroby. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) ale uvedl, že stejné ustanovení je i v nyní platné legislativě.

Prezident Václav Klaus zdůvodnil své veto tím, že nový zákoník je nemoderní, není liberální a nezaručí potřebné změny. Kodex podle něj posiluje nerovnost mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, a to ve prospěch zaměstnanců.

Zákoník zavádí například takzvaná konta pracovní doby. Firmy by mohly využívat své pracovníky tehdy, kdy by pro ně měly práci. V době s menším počtem zakázek by lidé měli pracovní dobu kratší. Celkový odpracovaný čas by se sčítal v kontech pracovní doby, nepřesáhl by ale dosud obvyklé množství.

Norma má nabýt účinnosti 1. ledna 2007. Poslankyně a stínová ministryně práce a sociálních věcí Alena Páralová již dříve uvedla, že ODS by v případě, že na to po volbách bude mít dost sil, kodex změnila. Za lež ale dnes označila informace, podle nichž chtějí občanští demokraté zákoník práce zrušit. Tento text je ale špatný a zaměstnancům ublíží, řekla.

Pro zákoník dnes hlasovalo 107 ze 179 přítomných. Podle elektronického záznamu byl pro i poslanec ODS Jiří Bílý, který ale vzápětí uvedl, že šlo o omyl a že normu odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK