Nezaměstnanost na Rychnovsku díky Škodě Auto výrazně klesla

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rychnov nad Kněžnou 23. května (ČTK) - Rozjezd výroby modelu Roomster automobilky Škoda Auto v závodě v Kvasinách na Rychnovsku se kladně projevil na vývoji nezaměstnanosti v okrese. K poslednímu dubnu zde její míra klesla o více než půl procentního bodu na 5,5 procenta a dostala se na nejnižší hodnotu v hradeckém kraji. Úřad práce v okrese evidoval 2421 nezaměstnaných, což bylo nejméně od července 2003.

"Škoda stále nabírá zaměstnance. Jen v dubnu do automobilky z úřadu práce odešlo 22 lidí," řekla dnes ČTK vedoucí oddělení trhu práce rychnovského pracovního úřadu Hana Kasperová. Loni Škoda Auto do závodu přijala 350 lidí a letos by měl jejich počet narůst až na 2000.

Úřad práce pro automobilku na podzim zahájil rekvalifikace na svářeče. "Největší poptávka z automobilky je po mužích. Podmínkou je dobrý zdravotní stav," řekla Kasperová. Škoda má přímo na úřadě práce náborovou kancelář.

Ke snížení nezaměstnanosti na Rychnovsku ale podle Kasperové nepřispěla jen Škoda. "Nabídka volných míst narostla i u dalších zaměstnavatelů. Region se celkově oživil," řekla. Nyní má úřad práce v nabídce volných míst téměř 350 pozic, zatímco před rokem to bylo 160 míst. Míra nezaměstnanosti v okrese je 12. nejnižší v Česku, před rokem byl okres o osm příček níže.

Škoda Auto do závodu v Kasinách kvůli výrobě nového modelu Roomster investovala asi 3,5 miliardy korun. Sériovou výrobu vozu zahájila v březnu. Vedle roomsteru v závodě vyrábí i limuzínu superb. Stát podporuje rozvoj průmyslové zóny Kvasiny - Solnice dotací asi 1,5 miliardy korun. Peníze půjdou zejména do modernizací silnic, středního školství, zdravotnictví a infrastruktury v regionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK