Ceny ropy díky oživení trhu komodit vzrostly nad 71 dolarů

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Ceny ropy dnes odpoledne získaly více než jeden dolar a dostaly se nad 71 dolarů za barel. Mělo na to vliv oživení celého trhu komodit z propadu minulých dní. Roli hrála také americká předpověď další rušné sezony hurikánů.

Cena americké lehké ropy byla po 16. hodině proti pondělku vyšší o 1,29 dolaru na 71,25 dolaru za barel. Oživení začalo v pondělí večer, kdy se ropa odrazila od šestitýdenního minima 67,43 USD. Severomořský Brent zdražil o 1,30 USD na 70,65 dolaru.

V pondělí večer ropa zastavila pokles, který jí za poslední týden odebral pět procent z ceny. Souběžně se také výrazně zotavily ceny zlata a průmyslových kovů. Dnes také oživily akciové trhy, z nichž v minulých dnech odcházeli investoři znervóznění známkami zvýšené inflace, která by mohla mít negativní dopady na ekonomický růst.

Americký Národní úřad pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA) v pondělí předpověděl, že letošní sezona hurikánů v severním Atlantiku bude opět velmi aktivní, proti rekordnímu loňskému roku však bude mírnější. Experti čekají až deset hurikánů proti 15 loňským.

Trh teď bude čekat na pravidelnou středeční zprávu o týdenním vývoji zásob ropy a benzinu v USA. Zásoby v posledních týdnech rostou a další zvyšování by mohlo ceny opět srazit dolů. Analytici čekají u benzinu zvýšení zásob o 1,4 milionu barelů.

Ropný trh se stále obává sporu o íránský jaderný program s možnými následky pro íránský vývoz ropy. Obavy vyvolává i pokračující výpadek těžby v Nigérii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK