Akcie na pražské burze se po výprodejích vydaly vzhůru

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Ceny hlavních akcií pražské burzy po masivních výprodejích zamířily v průběhu dne za rekordních objemů obchodů vzhůru. Mírný pokles nakonec zaznamenaly jen ČEZ a Zentiva. O pět procent vzrostl Philip Morris a Komerční banka, téměř sedm procent přidal Český Telecom. Po dopoledním dvouciferném propadu skončil v zisku i Unipetrol. Index PX stoupl o 2,38 procenta na 1377,7 bodu, uvedla burza.

"Optimismus investorů se ze západní Evropy pomalu přeléval i do Čech. Zatímco ještě ráno burza klesala a index PX poklesl pod psychologickou hodnotu 1300 bodů, odpoledne došlo ke zvratu," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

První polovina dnešní seance byla podle Romana Skalického z Afin Brokers stále pod vlivem pondělních výprodejů. Největší obětí se staly akcie Unipetrolu, které po propadu o 16 procent až na 175 Kč nakonec uzavřely v zisku za 213 korun. Podobnou krizí prošly akcie ČEZ, které propadly hluboko pod 700 Kč, ale v závěru končily nad 730 korunami. Podobný vývoj měla i Zentiva, CME či Erste Bank.

Propad českých akcií způsobily hlavně celosvětové obavy investorů z růstu úrokových sazeb a vysokých cen komodit. "Obavy z vývoje inflace a celosvětového zvyšování úrokových sazeb ovlivnilo náladu investorů, kteří začínali stahovat peníze z trhů," vysvětlil vývoj na akciovém trhu David Urbánek z odborného časopisu Fondshop.

Celkový objem obchodů: 12,192 miliardy Kč

- akcie 11,587 miliardy Kč

- dluhopisy 0,605 miliardy Kč

- obchodní systém 11,177 miliardy Kč

- ostatní obchody 1,015 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK