Vydražitelé budou zřejmě platit aukčním síním poplatky

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Pořadatelé veřejných dražeb zřejmě získají právo vybírat provizi i od nových majitelů vydražených movitých věcí, zejména uměleckých předmětů. Změnu v zákoně o veřejných dražbách navrhla horní komora. Sněmovna dnes předlohu schválila i s tímto doporučením. Změnu zákona musí ještě podepsat prezident republiky.

Zákon nyní umožňuje vybírání poplatků od těch, kteří věci do dražby dávají. Podle senátora ODS Ivana Adamce je vybírání poplatků od vydražitelů ve světě běžné. V evropských zemích se výše provize pro známé aukční domy pohybuje od 15 do 22 procent z vydražené ceny, v USA je minimem deset procent z ceny, uvedl.

Výši provize v Česku by zákon podle senátní úpravy nestanovoval a ponechal by to na konkurenčním prostředí s tím, že tato suma bude muset být uvedena v dražební vyhlášce včetně způsobu jejího určení. Novela by měla zároveň umožnit osvobodit ty, kteří věci do dražby dávají, od nutnosti platit aukčním domům odměnu.

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) se změnou nesouhlasí. Podle něj by pravidla dražeb uměleckých děl i internetových aukcí měl přinést až nový zákon o dražbách. Připomněl, že projednávaná novela má především modernizovat a vyplnit mezery v pět let starém zákoně.

Novela má také umožnit dražbu bytů a nebytových prostor a zabránit obohacování zejména správců konkurzních podstat či likvidátorů. Novela jim totiž zapovídá, aby se tito lidé dražby účastnili. Nikdo ani nesmí dražit za ně. Skončit by tak prý mělo účelové napadání řádně organizovaných dražeb z formálních důvodů.

Norma zároveň ale rozšiřuje okruh osob oprávněných napadat dražbu. Vylučuje však, aby soud vyslovil neplatnost dražby v případech, kdy nebyla dotčena práva osoby, která navrhla vyslovit neplatnost dražby. Dosud i jakákoli chyba v přednesu licitátora včetně přeřeknutí mohla vést až k neplatnosti dražby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK