Sněmovna zákonem umožnila vznik evropských družstev v ČR

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Fyzické a právnické osoby ze zemí Evropské unie budou moci v Česku zakládat družstva. Rozhodla o tom dnes sněmovna, když schválila příslušný zákon. Předlohu před měsícem vrátil sněmovně Senát. Kritikům z řad pravicových senátorů se nelíbilo především to, že zákon údajně do českého prostředí zavádí socialistické prvky. Sněmovna dnes ale výhrady Senátu odmítla a předlohu přijala v původní sněmovní verzi. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky.

Zákon počítá s tím, že v případě, kdy konkrétní družstvo bude mít své sídlo na území České republiky, bude podřízeno ustanovením českého právního řádu. Společnost tak bude moci vykonávat veškeré aktivity, které český právní řád dovoluje jakémukoli družstvu, a to za stejných podmínek jako domácím družstvům.

Družstva nebudou ničím zvýhodněna ani znevýhodněna proti národním subjektům. Pokud bude zákon platit, budou moci být družstva aktivnější i mimo hranice státu. Například přemístění sídla evropské družstevní společnosti nepovede k jejímu zrušení ani ke vzniku nové právnické osoby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK