Den: Ekologickým farmám nedošly dotace, zemědělci mají dluhy

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 24. května (ČTK) - Problémy s nedostatkem peněz řeší podle dnešního Olomouckého dne (Den) většina domácích ekologických zemědělců. Dotace, které jim vyplácí Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF), totiž letos obdrží s několikaměsíčním zpožděním. Loni měli ekologičtí zemědělci peníze na účtech už na přelomu dubna a května.

"O tom, že se letošní dotace zpozdí, nás nikdo předem neinformoval, takže jsme se na to nemohli připravit. Víme to teprve pár dní. Zemědělci musí toto složité období nějak překlenout. Požádali jsme o vyjádření ministerstvo zemědělství, ale zatím nám termín, kdy peníze skutečně dorazí, nesdělili," řekl deníku Vladimír Lačňák ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.

Důvodů, proč se vyplácení příspěvků zpozdilo, je podle mluvčí SZIF Jitky Slukové několik. "V průběhu administrace bylo třikrát novelizováno příslušné vládní nařízení. Zemědělci nás navíc požádali o změnu zařazení u více než 8000 žádostí. Peníze se letos vyplácejí později než v loňském roce. Termíny dané EU však plníme," řekla mluvčí.

Na dotace čeká například společnost Agrosystém Pohořany na Olomoucku. "Máme přes dvě stovky hektarů pastvin a luk a chováme masný skot a ovce. Nemůžeme přestat ze dne na den fungovat. Nezbylo nám než vzít chybějící peníze na provoz z rodinných úspor. Nějaké dluhy už samozřejmě máme. Domluvili jsme se ale s dodavateli náhradních dílů a osiv, že je uhradíme hned, jak dorazí dotace," uvedl spolumajitel firmy Václav Grohman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK