Vláda: K prioritám po povodních patří obnova infrastruktury

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - K hlavním prioritám obnovy území, které letos na jaře postihly záplavy, patří obnova základní infrastruktury, tedy silniční sítě včetně zničených mostů, obnova kanalizace a čistíren odpadních vod. Rozhodla o tom vláda, která schválila strategii obnovy území. Nejvíce postižené jsou kraje Středočeský a Jihomoravský, kde se náklady na obnovu v každém kraji odhadují na více než miliardu korun. Celkové škody se odhadují na 5,6 miliardy korun.

Peníze budou směřovat mimo jiné také na obnovu bytových a rodinných domů, opravy a úpravy vodních toků, rekonstrukci protipovodňových opatření a jejich novou výstavbu.

Vláda již dříve na obnovu škod a další opatření v souvislosti s povodněmi vyčlenila pět miliard korun. Například ministerstvo pro místní rozvoj bude mít 1,7 miliardy korun a ministerstvo dopravy 500 milionů. Ministerstvo životního prostředí má 350 milionů korun, z toho 105 milionů půjde na modernizaci informačních systémů pro varování před povodněmi.

Státní pomoc může získat sedm krajů, ve kterých vláda v souvislosti s jarními záplavami vyhlásila nouzový stav. Vedle Středočeského a Jihomoravského kraje to je ještě Jihočeský, Ústecký, Pardubický, Olomoucký a Zlínský kraj.

Nejvíce je postižen majetek obcí, jehož obnova si asi vyžádá téměř 1,6 miliardy korun. Náklady na obnovu státního majetku se odhadují na téměř 1,4 miliardy, na obnovu majetku krajů jsou vyčísleny na zhruba 1,1 miliardy Kč. Na obnovu majetku podnikatelů bude třeba vydat asi přes 904 milionů korun. Náklady na obnovu majetku občanů činí zhruba 531 milionů a právnických nepodnikajících osob přes 85 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK