Akcie na pražské burze po dopoledním nadechnutí opět propadly

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Dopolední optimismus vystřídala na akciových trzích odpolední skepse a ceny hlavních akcií na pražské burze se po nadějném úvodu opět vydaly směrem dolů. Mírný nárůst zaznamenaly jen Philip Morris a Orco, naopak Erste Bank, Komerční banku a ČEZ postihl výrazný propad. Index PX klesl o 4,2 procenta na 1319,9 bodu, uvedla burza.

"Vývoj obchodování byl opačný než v úterý - dopolední optimismus vystřídala odpolední skepse," uvedl Roman Skalický ze společnosti Afin Brokers. "Samozřejmě stále panují obavy, a tak při náznaku poklesu se kupci drží stranou," podotkl.

Evropské burzy dnes zažily další špatný den, na finanční trhy se podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory vrátil strach z inflace a růstu úrokových sazeb. Špatná nálada se šířila Evropou od západu na východ, a tak bylo jen otázkou času, než se nakazí i pražská burza. Podobně na tom byly i burzy ve Varšavě a Budapešti, dodal.

Často se měnící náladu provázela znovu velká nervozita obchodníků a vysoká kolísavost kurzů, popsal obchodování Roman Matuška z BH-Securities. Také objemy obchodů se opět přenesly vysoko nad pět miliard Kč, když jenom a akciemi ČEZ byly k vidění transakce za 3,6 miliardy korun.

Bankovní tituly klesly podle Skalického kvůli tomu, že dnes se obchodují první den bez nároku na dividendu. U Komerční banky hrubá dividenda činí 250 korun a tomu odpovídá i pokles akcií KB z 3310 na zhruba 3060 korun. Podobně tomu bylo u Erste Bank, u níž však byl pokles větší než dividenda. Nejhůře dopadly akcie ČEZ, které ztratily přes šest procent na 685,50 Kč.

Výhledy analytiků do budoucna jsou opatrně optimistické. "Na nižších úrovních kurzů stále vidíme investory nakupovat," všiml si Ronald Schubert z Patria Finance. Kladně lze podle Skalického hodnotit fakt, že přes pokles v závěru si trh nesáhl na nová dna, urputné prodeje ustaly a mírně poklesla obchodní aktivita. "Pokud slušně dopadne obchodování v USA, mohli bychom se zítra podívat výše," odhadl.

Celkový objem obchodů: 14,645 miliardy Kč

- akcie 9,274 miliardy Kč

- dluhopisy 5,371 miliardy Kč

- obchodní systém 9,107 miliardy Kč

- ostatní obchody 9,107 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK