EU se dohodla na rybolovném fondu

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk/Brusel 19. června (zpravodaj ČTK) - Ministrům zemědělství a rybolovu se dnes v Lucemburku podařilo dospět k dohodě o novém systému unijní pomoci pro rybáře. Z nového rybolovného fondu, který disponuje pro léta 2007 až 2013 sumou 3,8 miliardy eur, by svůj díl měly získat i české rybníky.

Posláním fondu je především přispět k modernizaci a restrukturalizaci evropského rybolovu, který čelí poklesu v důsledku tenčících se zásob ryb. Spor mezi dvěma skupinami zemí z jihu a severu společenství, tzv. přáteli rybolovu a přáteli ryb, nadvakrát zablokoval dohodu o pravidlech využívání fondu. Kompromis má zajistit pomoc při výměně zastaralých motorů či pomoc pro začínající rybáře, aniž by však zvýšil celkovou rybolovnou kapacitu EU.

Valný díl z unijní podpory je sice určen pro námořní rybolov, ale ministr zemědělství Jan Mládek dříve odhadoval, že z fondu by čeští rybáři mohli získávat až 120 milionů korun ročně na různé projekty; se spolufinancováním z českých zdrojů by šlo o sumu 200 milionů korun. Příspěvky z fondu by měly podpořit investice do rybářských a zpracovatelských zařízení, včetně odbahňování rybníků, do ekologických opatření, jako je zvyšování a zatravňování hrází, anebo vysazování úhořů a výstavbu přechodů přes přehrady, kterými by úhoři mohli putovat do Sargasového moře a zpět.

Podle odhadů by odbahnit potřebovala polovina z 24.500 českých rybníků, takže přislíbených 840 milionů Kč z EU v letech 2007 až 2013 by pokrylo jen malou část potřeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK