Nabídka letních měn je před prázdninami u bank i směnáren chudá

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Banky a směnárny evidují v těchto dnech zvýšený zájem klientů o typicky prázdninové měny. Směnárny však před prázdninami hlásí nedostatek chorvatských kun či maďarských forintů, ačkoliv Chorvatsko a Maďarsko patří mezi oblíbené cíle českých turistů. Kuny nenabízejí ani některé významné banky. Vyplývá to z informací, které dnes zjistila ČTK.

V nabídce směnáren v centru Prahy sice kuna, forint, slovinský tolar či norská koruna uvedeny jsou, ale aktuálně nejsou k dispozici. "Denně se ptá několik desítek lidí na kunu, bohužel nemáme. Jezdí k nám málo Chorvatů a my jsme závislí na nákupu od zákazníků," řekla prodavačka ve směnárně InterChange. "Musíte se zkoušet ptát," doplnila.

Větší obnos na výměnu neměly ani v dalších pěti směnárnách, které ČTK oslovila. Ještě horší byla nabídka forintu. "Mám forintů asi za 3300 korun, což je úspěch, jinak nejsou vůbec," uvedl prodavač ze směnárny X change.

Kuny letos nenabízí ČSOB ani GE Money Bank. Romana Ondrušková z tiskového oddělení Komerční banky řekla, že banka letní nabídku a její podobu nyní zvažuje.

Vyměnit koruny za chorvatskou měnu si Češi mohou u České spořitelny, která na léto zavedla speciální nabídku, a to nákup bez poplatku. "Zdarma je nákup cizí měny od 1. června do 30. září," sdělila Kristýna Havlingerová z tiskového oddělení České spořitelny. "Zájem se tradičně nyní o chorvatskou měnu zvyšuje. Dostatečně jsme se předzásobili, takže nedostatek by neměl hrozit," uvedla Havlingerová.

"Nákup valut bez poplatku jsme v posledních letech vždy v době letních prázdnin nabízeli. V letošním roce tento krok s největší pravděpodobností zopakujeme," řekl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Doplnil, že v létě je největší zájem o euro, dolar, slovenskou korunu, slovinský tolar, kunu a forint. "Všechny zmíněné měny je možné na našich pobočkách získat celoročně," uvedl Kofroň.

Chorvatsko, které ročně navštíví největší počet českých turistů, patří k zemím s mírně vyšší cenovou hladinou než ČR. Proti loňsku se kurz tamní měny vůči koruně nijak výrazně nezměnil. Loni se pohyboval kolem 4,50 korun za kunu a letos ji Češi koupí za 4,20 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK