Obchodníci zahájí letní výprodeje, ceny klesnou až o 70 procent

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - V prvních českých obchodech tento týden propuknou velké slevy jarního a letního zboží, jehož ceny klesnou až o 70 procent. Nejdříve lidé za nižší ceny nakoupí především jarní a letní oděvy a textil, později přijdou na řadu také sportovní a kempinkové potřeby či zahradní technika. Obchodníci si díky velkým sezónním výprodejům uvolní sklady a prodejní plochy pro nové zboží.

Hlavní sezónní výprodej tento týden odstartuje například společnost Tesco Stores ČR. "První letní slevy představíme našim zákazníkům již ve středu. Slevy se budou týkat veškerého jarního a letního sortimentu oděvů a vztahují se i na oblečení značky Cherokee z dámské, pánské i dětské kolekce. Slevy budou podle zájmu zákazníků trvat dva až čtyři týdny a budou dosahovat 30 až 70 procent," řekla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Sezónní slevy ještě před začátkem letních prázdnin hodlá zahájit také síť obchodů s oděvy a textilem Marks & Spencer. "Zlevníme kompletní sortiment z kolekce jaro a léto. Slevy se v první fázi vždy pohybují v průměru kolem 50 procent," řekla mluvčí společnosti Marks & Spencer Renata Fišerová.

Ve znamení sezónních slev letního zboží budou i prázdninové měsíce, kdy by měly ceny klesnout ještě výrazněji. "Slevy bývají třeba i 70 procent. Bude záležet na tom, jak velké zásoby jarního a letního sortimentu obchodníkům zůstanou," podotkla Fišerová. Prodejny Tesco podle Matouškové během prázdnin zlevní také ostatní sezónní sortiment včetně sportovního vybavení.

V uplynulých letech tuzemští obchodníci letní slevy zahajovali stále dříve a kopírovali tak situaci v západní Evropě, kde mají tyto akce dlouholetou tradici. Časný začátek výprodejů prosazují v Evropě velké obchodní domy, které argumentují tím, že počátkem července se už velká města vylidní a není komu prodávat.

Letní snížení cen se oproti minulosti stále častěji uplatňuje kromě oděvů i v dalších segmentech maloobchodního trhu. "Se sezónními výprodeji se tak spotřebitelé setkávají například v obchodech se sportovními potřebami, zahradní technikou či kosmetikou," řekla již dříve ČTK mluvčí GE Money Multiservis Eva Chaloupková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK