Koruna klesla k dolaru o dvacetník na 22,74 Kč/USD

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Česká měna dnes zahájila týden oslabením na 28,54 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vůči dolaru klesla následkem posílením americké měny na světových trzích o téměř dvacet haléřů na závěrečných 22,74 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna dnes neměla k euru jasný trend. Za odpoledním oslabováním stál pouze maďarský forint. "Ten dnes dosáhl svého historického minima poté, co maďarská centrální banka zvýšila své úrokové sazby méně, než si někteří spekulanti slibovali," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

"Pokud nepřijdou z okolních trhů další velmi nepříznivé zprávy, neočekáváme, že by koruna mohla oslabit za úroveň 28,60 Kč/EUR," sdělil Pikora. Výrazně pravděpodobnější je podle něj naopak uklidnění trhu a postupný návrat k hodnotám z počátku minulého týdne.

Jedním z faktorů, které působí na pokles středoevropských měn, je podle analytika Patrie Tomáš Vlka dolar. Jeho kurz vůči euru dnes posílil na 1,2560 USD/EUR. Mírně pozitivně mohl zapůsobit deficit obchodní bilance eurozóny, který byl vyšší, než se čekalo. Další čísla zveřejněna nebyla a ani v úterý se nečekají podstatné informace, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK