Japonské akcie znovu oslabily, kurz jenu se ale zvyšuje

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. června (ČTK) - Ceny akcií na tokijské burze v úterý oslabovaly, a trh se tak vrátil k sestupné tendenci. Investoři prodávali především akcie velkých vývozců, kteří jsou závislí na prodeji v USA. Na devizovém trhu se ale začal zvyšovat kurz japonského jenu, na který příznivě působil komentář guvernéra japonské centrální banky.

Index Nikkei 225 odepsal 211,94 bodu a den uzavřel slabší o 1,43 procenta na hodnotě 14.648,41 bodu. Širší index Topix klesl o 1,14 procenta na 1510,32 bodu.

Investoři se zbavovali především akcií automobilky Toyota Motor, protože pokud by se naplnily obavy z přílišného zpomalení růstu americké ekonomiky, Toyota by to zřejmě negativně pocítila. Klesaly také akcie energetických firem, jako je Inpex, kde mají obchodníci obavy z poklesu zisků kvůli nižším cenám surovin.

Na devizovém trhu klesal dolar, i když analytici nadále počítají se zvýšením amerických úrokových sazeb. Dolar však doplatil na komentář šéfa japonské centrální banky Tošihika Fukuiho, který naznačil, že banka hned na začátku července ustoupí od politiky nulových úrokových sazeb a poprvé za dlouhou dobu zdraží peníze.

Fukui řekl, že měnová rozhodnutí by měla být přijata v dostatečném předstihu, ale postupně. Svým komentářem tak potvrdil názor trhu na to, že éra velmi levných peněz končí i v Japonsku.

Guvernér Fukui má nyní problém kvůli investici do jednoho z agresivních akciových fondů, jehož zakladatelem je člověk, kterého nyní vyšetřují úřady kvůli podezření z nezákonných obchodních praktik. Fukui ale řekl, že při měnových rozhodnutích nebude tato epizoda hrát žádnou roli.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2585 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,2595 USD, kde byl v pondělí. Vůči japonskému jenu však oslabil na 115,04 ze 115,57 JPY a podobně euro k jenu kleslo na 144,80 z předchozího kurzu 145,57 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK