Zaměstnavatel musí pracovníkům zajistit dostatek nápojů

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Zaměstnavatelé musí svým pracovníkům podle zákoníku práce mimo jiné zajistit dostatek nápojů. Zajištění pitného režimu zaměstnanců je aktuální především v horkých letních dnech. Vedro a s ním spojený nedostatek vody v organismu totiž mohou způsobit problémy, které vedou k celkovému poklesu duševní i fyzické výkonnosti člověka. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí.

Zaměstnavatel musí podle zákoníku práce zajistit na pracovištích podmínky k bezpečnému výkonu práce. Patří mezi ně i poskytování nápojů. Podle nařízení vlády musí zaměstnavatel zajistit pitnou vodu nejen kvůli dodržování pitného režimu, ale také pro případy, kdy se zaměstnanec zraní a je třeba poskytnout první pomoc. Nařízení vlády neřeší množství dodávané pitné vody nebo způsob její distribuce na pracovištích. "Obecně se dá říci, že na jednoho zaměstnance a jednu osmihodinovou směnu je nutné počítat minimálně s jedním litrem pitné vody," uvedlo ministerstvo.

Kromě pitného režimu je třeba pro výkon některých povolání zajistit i ochranné nápoje. Za ochranný nápoj se nepovažuje voda, ale minerální vody či speciální iontové nápoje. Zaměstnavatel by je měl zajistit lidem, kteří pracují při vysokých teplotách v místech, kde tuto zátěž nelze odstranit. Týká se to například řidičů veřejné hromadné dopravy.

Zaměstnavatel musí ochranné nápoje poskytnout zdarma a podle vlastního seznamu, který je vyhotoven po dohodě s lékařem. Otázku mikroklimatických podmínek, tepelné zátěže a ochranných nápojů má v kompetenci především ministerstvo zdravotnictví. V případě problémů se je možné obrátit na příslušnou hygienickou stanici, případně oblastní inspektorát práce.

Další informace o povinnosti zaměstnavatelů poskytovat nápoje na pracovištích jsou k dispozici na www.mpsv.cz v sekci "Práce a právo".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK