Akcie na burze rostou již týden, dnes přidaly 0,4 procenta

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Akciový trh pražské burzy se stále více vzdaluje od více než ročního minima, na které spadl po prudkých prodejích minulý týden. Při dnešním pátém růstu za sebou přidal hlavní index PX 0,38 procenta na 1314,4 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Atmosféra na trhu měla podle obchodníků daleko k panice z první části měsíce. "Nákupní zájem po velké korekci je stabilní a výhled pro nejbližší období velmi pozitivní," uvedl k obchodování Pavel Sudek z makléřské firmy Atlantik finanční trhy. K růstu dále pomohla i nákupní nálada na trzích v regionu.

Největší poptávku přilákaly akcie výrobce léčiv Zentiva, které zpevnily o 3,35 procenta na 986 korun. Vladimír Vávra ze společnosti Patria Direct upozornil, že o značných více než šest procent se zvedly akcie maďarské farmaceutické firmy Egis.

Třetí den po sobě rostly akcie Komerční banky, jež přidaly 1,29 procenta na 3297 korun. Podle Sudka má na kurz pozitivní vliv probíhající odkup vlastních akcií. Valná hromada KB na jaře schválila nabytí akcií až do výše desetiny základního kapitálu. Operátor Český Telecom narostl o třičtvrtě procenta na 459,5 koruny, zatímco elektrárenská firma ČEZ oslabila o 0,28 procenta na 669,1 koruny.

Celkem změnily majitele akcie za stále letos nadprůměrných 4,1 miliardy korun. Pondělní objem činil 4,5 miliardy korun. Burza změní od 1. července vykazování obchodů. Nově bude zveřejňovat objemy obchodů v kurzotvorných segmentech, které zahrnují automatické obchody a systém SPAD, a blokové obchody. Nyní dělí obchody na objemy obchodního systému a ostatní obchody členů burzy. Důvodem je sladění s Federací evropských burz.

Celkový objem obchodů: 5,299 miliardy Kč

- akcie 4,116 miliardy Kč

- dluhopisy 1,183 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK