Česká Energo-pro koupí v Gruzii osm elektrárenských společností

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tbilisi 20. června (ČTK) - Česká společnost Energo-pro vyhrála privatizační tendry na koupi osmi elektroenergetických firem v Gruzii. Získá tak zde dvě distribuční společnosti a šest hydroelektráren za celkem 312,3 milionu dolarů (7,1 miliardy korun), což bude dosud jeden z největších privatizačních kontraktů v zemi. Oznámil to podle agentury Reuters gruzínský premiér Zurab Nogaideli.

Energo-pro je podle premiéra připravena převzít za 85 milionů dolarů Spojenou distribuční společnost, která zásobuje elektřinou v několika regionech země asi 700.000 zákazníků. Za 30 milionů by pak měla získat distribuční firmu v autonomní Adžarské republice na pobřeží Černého moře.

Šestici hydroelektráren s celkovou kapacitou 360 megawattů pak Energo-pro koupí za 197,3 milionu dolarů. Finančním garantem kontraktu je Česká exportní banka.

Energo-pro je v zahraničí aktivní již v Bulharsku a v Turecku, s nímž letos podepsala dohody o výstavbě dvou vodních elektráren za zhruba 600 milionů korun. Tyto dva závody jsou na východě Turecka zhruba 20 kilometrů od hranic s Gruzií. Firma nedávno investovala 1,3 miliardy korun v Bulharsku, kde provozuje tři kaskády.

Gruzie nabídla energetické firmy na prodej, aby zlepšila dodávky elektřiny a ukončila opakované krize v sektoru. Vláda sází na rozsáhlou privatizaci a loni z prodeje státního majetku získala přes 250 milionů dolarů. Chce tím zlepšit ekonomickou efektivnost privatizovaných firem a příjmy z prodeje posílit výdaje na obranu, energetiku, dopravní síť a sociální programy. Nedávno prodala největšího operátora pevných linek za 90 milionů dolarů a plynárenskou společnost za 12,5 milionu USD investorům z Kazachstánu.

Energo-pro se sídlem ve Svitavách provozuje v Česku 12 vodních elektráren. K největším patří elektrárna na vodní nádrži Seč. Zařízení vyrábějící elektřinu má firma také na Vltavě v pražských Modřanech nebo v Miřejovicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK