Nejdražší SMS z ciziny nabízí Eurotel, nejlevnější T-Mobile

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Nejdražší SMS z nejběžnějších turistických destinací nabízí z tuzemských operátorů Eurotel, nejlevnější T-Mobile. Zatímco u Eurotelu vyjde poslání jedné zprávy na 11,90 Kč, v rámci tarifu T-Mobile Cestovatel uživatel zaplatí 5,95 Kč. Vodafone nabízí SMS od 8,30 Kč. Vyplývá to z ceníků operátorů.

Zatímco u Eurotelu či Vodafone lze posílat SMS z jakékoliv sítě v dané zemi, u T-Mobile je nejnižší cena omezena pouze na partnerskou síť. Z jiných sítí lze u T-Mobile SMS posílat za 9,50 Kč.

Eurotel pro letní měsíce sjednotil sazby pro volání ze zahraničí do tří pásem a přechodně snížil ceny. V rámci 13 nejvíce navštěvovaných zemí mohou turisté volat za 17,70 Kč za minutu, zatímco u Vodafonu lze ve všech zemích EU a Chorvatsku volat za 25,30 Kč za minutu a v případě Cestovatele uživatel zaplatí 34,50 Kč sestavovací poplatek a pak volá za 4,80 Kč za minutu.

U příchozích hovorů vychází v prvních dvou minutách nejlevněji volání v partnerských sítích Vodafonu, kde činí 14,30 Kč za minutu. Eurotel nabízí přijetí hovoru za stejnou sazbu jako odchozí hovor, tedy 17,70 Kč za minutu, ale k tomu je nutné připočíst sedmikorunový sestavovací poplatek. T-Mobile nabízí přijetí hovoru za jednorázový poplatek 34,50 Kč.

Zatímco ceny T-Mobile a Vodafonu jsou trvalé, Eurotel svou nabídku omezil koncem prázdnin. Poté připravil jiné ceny, které v části případů znamenají zdražení cen předcházejících letní nabídce. Podle neoficiálních informací ale firma zřejmě ještě před koncem léta přichystá další nabídku.

Během roku by měly hovory v zahraničí dále zlevňovat. Firmy totiž čelí tlaku Evropské komise, která vyhlásila, že chce roaming od roku 2007 regulovat. Skupina Vodafone oznámila, že do příštího dubna sníží ceny o 40 procent. T-Mobile, Orange, Telecom Italia, Telenor, TeliaSonera a Wind se dohodly na snížení velkoobchodních cen do října 2007 na polovinu a skupina O2 a Telefónica, do které patří i tuzemský Eurotel, oznámila, že na konci roku zcela zruší poplatek za příjem hovoru v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK