PGRLF: Nabídku na koupi pohledávky za Setuzou podalo pět zájemců

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Pět zájemců dalo Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu nabídku na koupi pohledávky zhruba 4,1 miliardy korun za společností Setuza. Řekl to ředitel fondu Petr Buchal. O které uchazeče jde, ale neupřesnil s tím, že to v této fázi není možné. Termín pro podání nabídek do tendru na prodej pohledávky skončil dnes v 16:00. Rozhodujícím kritériem je cena a zájemce musí nabídnout nejméně 650 milionů Kč.

Fond po otevření přijatých nabídek a prostudování jejich platnosti připraví podklady pro ministra zemědělství a vládu, která bude mít 30 dní na definitivní výběr případného vítěze. V podmínkách tendru je ale i možnost jeho zrušení.

Ministr zemědělství Jan Mládek nevyloučil, že o případném vítězi tendru může rozhodnout ještě nynější vláda. Podle něj bude záviset na tom, jak dopadne jednání Poslanecké sněmovny - jestli bude provedena rychlá změna kabinetu, anebo nová vláda začne fungovat až za horizontem 30denní lhůty pro rozhodnutí o výběrovém řízení. V druhém případě si Mládek dovede představit, že by kupce pohledávky určila ještě současná sestava ministrů.

Podle informací tisku přihlášku do tendru potvrdila finanční skupina PPF. PPF Investments vstoupila do hry o potravinářský podnik počátkem letošního roku, když získala přednostní právo na koupi Českého oleje, majoritního vlastníka Setuzy.

Naopak Agropol Group, který původně účast v tendru zvažoval, se podle mluvčí Jany Kindlové nakonec nezúčastní, protože mu nevyhovují stanovené podmínky. Pro neúčast se rozhodla podle ředitele pro strategii Jana Kadaníka i skupina Agrofert. Nabídku nepodala podle mluvčího Petra Málka ani bankovní skupina J&T, která se o Setuzu zajímala.

PGRLF koupil pohledávku za Setuzou, která je předním českým výrobcem olejů a dalších produktů včetně metylesteru řepkového oleje pro výrobu bionafty, od České konsolidační agentury letos v únoru za 465 milionů korun. Převod byl základem plánu, podle nějž měl stát pomocí pohledávky opět získat v potravinářské firmě vliv. Fond měl podle ředitele Buchala se zástupci vlastníků Setuzy několik jednání, která ale nesměřovala k dohodě. Jiné varianty než prodej pohledávky se ukázaly jako neprůchodné, uvedl k tomu dříve Mládek.

O vliv v Setuze přišel stát loni na podzim, kdy byl PGRLF nucen 38,3 procenta akcií firmy převést na společnost Český olej, ovládanou skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra. Transakce se uskutečnila na základě utajené opční smlouvy podepsané v roce 2002 a jejích dodatků. Český olej ještě další akcie přikoupil a zvedl podíl v potravinářské firmě z předchozích 49,9 procenta na více než 90 procent. Státu zbyla čtyřmiliardová pohledávka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK