Americké akcie i dolar zakončily týden poklesem

06.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. srpna (ČTK) - Americké akcie zakončily týden poklesem a největší vliv na kurzy cenných papírů měla statistika. Ta ukázala slabší růst nových pracovních míst, což nahrává názorům, že americká centrální banka nebude muset pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Ze stejného důvodu na devizových trzích klesal kurz dolaru.

Dow Jonesův index si odepsal 2,24 bodu a den uzavřel slabší o 0,02 procenta na hodnotě 11.240,35 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,07 procenta na 1279,36 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite si odepsal 0,35 procenta hodnoty a uzavřel na 2085,05 bodu.

Průběh obchodování byl značně rozkolísaný a přestože trh zpočátku čerpal optimismus z ukončení cyklu zvyšování sazeb, později se obchodníci zaměřili na ochlazení tempa růstu americké ekonomiky. Převážily tak obavy z poklesu firemních zisků.

Na technologie nepříznivě zapůsobil silný pokles akcií Apple Computer. Emise tak reagovala na zprávu, že výrobce osobních počítačů a přehrávačů iPod bude kvůli nesprávnému účtování zaměstnaneckých opcí přepracovávat výsledky hospodaření. Akcie nicméně velkou část ztrát do konce obchodování smazaly a jejich ztráta nakonec činila slabého půl procenta.

Americká ekonomika v červenci vytvořila zhruba 113.000 pracovních míst, zatímco ekonomové v průměru odhadovali asi 142.000 nových míst. Míra nezaměstnanosti se přitom nečekaně zvýšila na 4,8 procenta, ačkoli na trhu se čekala neměnná hodnota 4,8 procenta.

"První dojem při pohledu na zprávu byl takový, že centrální banka ukončí cyklus zvyšování sazeb. To každého docela nadchlo," řekl šéf investiční společnosti Stephens Capital Management Warren Simpson. Záhy ale podle něj převážil jiný pohled, a sice zpomalení tempa růstu. Pohled na budoucnost ekonomiky tím získal zcela jiný ráz.

Na devizových trzích se kurz dolaru snížil na zhruba dvouměsíční minimum k euru a málokterý analytik nyní předpokládá, že Američané na příští schůzce měnového výboru centrální banky opět zvýší základní úrok. Nejbližší schůzka je hned v úterý a pravděpodobnost, že se zvýší základní úrok, se po páteční zprávě o situaci na trhu práce snížila na pouhých 16 procent.

V USA je nyní základní úrok na 5,25 procenta a centrální banka ho zvýšila na každé schůzce konané od června 2004. Tehdy byla základní sazba na jednom procentu, což byla nejnižší hodnota od roku 1958. Spojené státy mají nyní základní úrok na jedné z nejvyšších hodnot v průmyslových zemích. Eurozóna má základní sazbu na třech procentech a Británie na 4,75 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2875 USD a dále tak oslabil z předchozích 1,2805 USD, kde byl ve čtvrtek. K japonskému jenu klesl na 114,41 ze 114,94 JPY, zatímco euro k jenu vystoupilo na 147,31 z předchozího kurzu 147,16 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK