ČSA začaly propouštět, nabízejí jako odstupné desetinásobek platu

08.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - České aerolinie začaly propouštět, zaměstnancům nabízejí odstupné ve výši až desetinásobku platu. ČTK to potvrdila mluvčí Jana Víšková. Podle informací, které ČTK potvrdilo několik zdrojů z firmy, bude ale dopravce šetřit také na letadlech. Od zimního letového řádu plánuje zrušit nerentabilní lety a zbavit se dvou letadel Boeing 737.

Propouštět se údajně bude ve všech úsecích a nikoli jen v administrativě, jak původně avizoval prezident ČSA Radomír Lašák. Výpovědi dostanou i mechanici, piloti a letušky. Podle Lašákova plánu má z ČSA odejít až 20 procent z téměř 5500 zaměstnanců. Propouštění se tak bude týkat asi 1000 lidí.

Propouštění i omezení nerentabilních letů je součástí plánu, který má podnik do tří let přivést zpět do zisku. Loni ČSA vykázaly rekordní ztrátu 496 milionů korun, se ziskem nepočítají ani letos.

Nabídka vysokého odstupného je podle Lašáka standardním, jednorázovým a férovým řešením, které je ekonomicky i sociálně výhodné pro obě strany. Firma nezveřejnila, jak vysoké dodatečné mzdové náklady si opatření vyžádá.

ČSA vyplatí až desetinásobek platu těm pracovníkům, kteří požádají o ukončení pracovního poměru dohodou v termínu od 14. do 24. srpna 2006. Na desetinásobek platu budou mít nárok lidé, kteří pracují v ČSA 25 a víc let nebo mají pět a méně let před důchodem nebo jsou samoživiteli. Devítinásobek platu dostanou všichni ostatní. Vedení podniku o programu informovalo odborové organizace i samotné zaměstnance. Program je primárně určen zaměstnancům na pozicích, které chce podnik zrušit.

Podle původního Lašákova plánu se mělo propouštění týkat hlavně středního managementu. "Pokud podnik skutečně prodá dvě letadla, zruší také logicky místa, která jsou počítána na jejich posádky," řekl ČTK zdroj, který si nepřál být jmenován. U pilotů jde o pět dvoučlenných posádek na letoun. Propouštění by se tak mělo dotknout asi 20 služebně nejmladších pilotů, kteří létají na letounech Boeing.

Jakým způsobem se ČSA zbaví dvou letadel, zatím údajně není rozhodnuto. Ve hře je prodej letadel, která již ČSA vlastní. Možné také je, že ČSA letouny pronajme některému jinému dopravci. Některé boeingy si naopak ČSA pronajímají a je tedy také možné, že leasing přeruší a některé z nich vrátí. Dopravce nyní provozuje 50 strojů, páteř flotily tvoří právě letouny Boeing, které používá na střední tratě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK