Japonské akcie uzavřely na dvouměsíčním maximu

09.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes navzdory počátečnímu poklesu uzavřely na novém dvouměsíčním maximu. Náladu na trhu totiž v závěru obchodování podpořily překvapivě příznivé údaje o vývoji strojírenských zakázek v Japonsku.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 posílil o 1,24 procenta na 15.656,59 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 5. června. Širší index TOPIX stoupl o rovné procento na 1578,43 bodu, napsala agentura Reuters.

Úřad japonské vlády dnes oznámil, že strojírenské zakázky v japonském soukromém sektoru, které jsou považovány za klíčový ukazatel kapitálových výdajů, se v červnu zvýšily o 8,5 procenta. Analytici přitom počítali s poklesem o 0,4 procenta.

Na devizovém trhu dolar posílil z dvouměsíčního minima vůči koši měn. Americká centrální banka sice v úterý přerušila zvyšování úrokových sazeb, nechala si však otevřené dveře pro další zpřísňování měnové politiky v případě přetrvávajících cenových tlaků.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru oslabilo na 1,2795 USD ze zhruba 1,2835 USD v úterý večer v New Yorku. Vůči japonskému jenu dolar stoupl na 115,55 JPY z předchozích 115,30 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK