HN: Problémy s dluhy má 100.000 Čechů

10.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - S rostoucí zadlužeností se v Česku zvyšuje i počet lidí, kteří přecenili síly a nedokáží splácet své úvěry. Podle registru dlužníků, který provozuje společnost Czech Credit Bureau, nesplácí své dluhy více než rok zhruba 36.000 lidí. Dalších téměř 60.000 lidí zpožďuje své splátky o více než tři měsíce. Celkový objem rizikových úvěrů podle odhadu Hospodářských noviny překročil 15 miliard korun.

Úvěrová databáze registruje i dalších 300.000 Čechů, kteří měli ke konci června ve splácení alespoň měsíční zpoždění. Tito lidé však většinou jen zapomenou uhradit splátku třeba při dovolené.

Experti se shodují, že pro ekonomiku nejsou rizikové úvěry problém a rostou dokonce pomaleji než celkový objem půjček. Počet konkrétních rodin v problémech se však zvyšuje, upozorňují HN.

Počet případů, kdy dlužník končí u soudu, roste o desítky procent a má neustále stoupající tendenci, potvrdila HN místopředsedkyně chebského soudu Anna Grimová. Situace se podle ní začala zhoršovat již v loňském roce a nyní na soud přichází kolem 150 případů měsíčně.

Na rizika spotřebitelských úvěrů upozorňuje i Česká národní banka. Podíl těch problematických dosahuje téměř osmi procent a centrální banka varuje, že pokud by se zhoršily příjmy obyvatel, mohly by se do problémů dostat nejen tisíce dalších rodin, ale i samotné banky, píšou HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK