Americké akcie se zbavily ztrát a začaly zvolna růst

10.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily dnešní obchodování poklesem, který odrážel obavy z hrozby teroristického útoku v Británii. Později se ale ztrát zbavily, hlavně díky růstu akcií pojišťovny AIG. Ten navázal na solidní výsledky hospodaření, které pojišťovna zveřejnila ve středu. Aerolinie ale oslabovaly.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.092 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o více než 0,1 procenta. Širší index S&P 500 byl nad 1266 body, což byl proti předchozímu závěru sotva znatelný růst. Index Nasdaq si připsal 0,2 procenta a vystoupil nad 2065 bodů.

Britská policie dnes uvedla, že zmařila pokus o teroristický čin, který se měl odehrát v několika letadlech na trase z Británie do Spojených států. V letadlech měly být za letu odpáleny nálože a podle informací Bílého domu by mohla za pokusem stát teroristická síť Al-Káida.

Akcie AIG zpevnily asi o 2,6 procenta na téměř 60 dolarů a pokračovaly v růstu, který odstartovala zpráva o čtvrtletním hospodaření. Pojišťovna sice měla nižší zisk i tržby, výsledky ale překonaly odhady analytiků. Akcie tak podpořily jak Dow Jonesův index, tak index S&P 500.

Největším problémem tak byly akcie leteckých společností, které kvůli hrozbě terorismu oslabovaly. Continental Airlines si odepsaly 2,5 procenta, mateřská společnost United Airlines klesla o tři procenta a společnost AMR, která provozuje American Airlines, si odepsala 4,1 procenta. Dolů se vydaly také akcie Boeingu.

"Zmaření potenciálního teroristického činu v Londýně posunulo termínový trh dolů a vliv je znát i tady," řekl šéf akciových obchodů ve společnosti Deutsche Bank Private Wealth Management Owen Fitzpatrick. Index leteckých společností na burze Amex klesl asi o 2,5 procenta a dostal se na nejnižší úroveň od loňského října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK