Koruna opět překonala maximum, nový rekord je 27,96 Kč za euro

11.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Koruna dnes potřetí v řadě překonala historické maximum k euru. Krátce se obchodovala za 27,96 Kč/EUR, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. V 10:30 byla koruna mírně slabší na úrovni 27,98 Kč/EUR. Koruna je tak nyní haléř nad svým čtvrtečním rekordem.

Posílení koruny je podle Vlka překvapením, především kvůli vysokému deficitu platební bilance. Ten v červnu prudce vzrostl na 27 miliard korun kvůli odlivu dividend. "Koruna reaguje na vývoj v regionu, především na růst polského zlotého a maďarského forintu," uvedl.

Krátkodobě není podle Aleše Michla z Raiffeisenbank důvod, proč by se kurz měl dostávat každý den na nová maxima, a na konci září čeká 28,30 Kč/EUR. "Dlouhodobý trend posilování ale dividendy neodvrátí, s koncem roku se dočkáme kurzu 27,80 Kč/EUR," uvedl.

Na silnou korunu doplácejí exportéři, kteří tak přicházejí o miliardové zisky. Silný kurz koruny je naopak výhodný pro nákup cizí měny na dovolenou. Do cen letošních zahraničních zájezdů se však již nepromítne. Silná měna zlevňuje dovoz ropy, zemního plynu a spotřebního zboží.

Vůči dolaru se koruna obchoduje za 21,90 Kč/USD vzdálená od čtvrtečního rekordu na úrovni 21,75 Kč/USD. Za posílením dolaru jsou podle Vladimíra Pikory z Next Finance spekulativní obchody. "V pozadí nestojí žádné nové informace, a hlad po dolarech se proto brzy nasytí," uvedl. Vývoj kurzu by mohly ovlivnit dnešní data o maloobchodních tržbách v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK