Americké akcie v pondělí mírně vzrostly

15.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. srpna (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací v pondělí mírně vzrostly, protože obavy investorů z rizikovějších aktiv zmírnil pokles cen ropy spolu s příměřím na Blízkém východě. Ropa ale v závěru obchodování obnovila růst a zisky akcií, které v jednu chvíli přesahovaly jedno procento, tak šly dolů.

Dow Jonesův index stoupl o 9,84 bodu na 11.097,87 bodu, tedy o 0,09 procenta. Index Nasdaq Composite vzrostl o 11,33 bodu na 2069,04 bodu a 0,55 procenta si tak připsal.

Technologické tituly přinesly nárůst trhu Nasdaq a emise společností Cisco Systems Inc. a Intel Corp. také pomohly růst indexu S&P 500. Nárůst Intelu se také projevil v Dow Jonesově indexu.

Zisky v DJI si také připsaly velké koncerny, které mají značnou spotřebu energií. Nahoru tak šla například skupina United Technologies, jejíž aktivity sahají do mnoha oborů, či koncern General Electric Co.

"Trh zahájil silným růstem díky levnější ropě a příměří, když se ale S&P dostal zhruba k 1280 bodům, nebyl schopen se dostat přes ně a začal se z této hranice odporu sesouvat dolů," řekl jeden z obchodníků. Díky rezoluci Rady bezpečnosti OSN zažil Libanon po 34 dnech ozbrojeného konfliktu mezi Izraelem a šíitským hnutím Hizballáh první den bez bojů.

Dolar zmírnil ztráty vůči euru a zakončil den na téměř stejném kurzu 1,2719 USD za euro. Aktivita obchodování byla nízká, protože obchodníci spekulovali, zda inflace přiměje Fed pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Vůči jenu dolar vzrostl o 0,3 procenta na 116,67 JPY a euro k jenu stouplo na 148,43 JPY, také o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK