Doména .eu je s dvěma mil. uživatelů 3. nejrozšířenější v Evropě

15.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Nová doména .eu je s více než dvěma miliony registrovanými jmény osm měsíců po zahájení registrací třetí nejrozšířenější v Evropě. Více registrací mají jen národní domény Německa a Velké Británie, tedy .de a .uk. Vyplývá to z informací sdružení EURid, které má správu domén .eu na starosti.

Německou koncovku .de má v současnosti téměř deset milionů doménových jmen a .uk kolem pěti milionů. Minulý měsíc počet názvů s koncovkou .eu předstihl nizozemské domény .nl, kterých je asi 1,9 milionu. V ČR používá národní koncovku .cz zhruba 260.000 jmen.

V celosvětovém měřítku stále vedou domény s koncovkami .info, .org, .net a .com. Nejrozšířenější doménovou koncovkou je přitom .com s více než pěti desítkami milionů registrací.

Nejvíce domén .eu, celkem 673.000, mají zaregistrováno uživatelé v Německu, následuje Velká Británie s téměř 380.000 registracemi a Nizozemí s 251.000 registracemi. ČR je na 11. příčce s 37.500 doménami .eu.

Stejně jako v případě ostatních domén se i .eu nedlouho po svém uvedení stala terčem spekulantů. Sdružení EURid minulý měsíc zablokovalo 74.000 registrovaných domén, u kterých se domnívá, že si je určitá skupina zaregistrovala se záměrem dále je se ziskem prodat.

Registrace evropských domén .eu začala 7. prosince minulého roku. První čtyři měsíce si ale doménu mohli registrovat jen úřady a další instituce zemí EU, držitelé ochranných známek a firmy. Pro všechny se registrace uvolnily letos 7. dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK