Vláda přidá více důchodcům a úředníkům

16.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Platy státních zaměstnanců by měly příští rok vzrůst v průměru o pět procent, ačkoli ministerstvo financí původně navrhovalo v rozpočtu na rok 2007 růst o 4,5 procenta. Rozhodla o tom vláda, která rovněž schválila zvýšení penzí příští rok o 500 korun místo původně navrhovaných 440 korun. Deficit státního rozpočtu kabinet ponechal na 88 miliardách korun, ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) však neuvedl, odkud pocházejí dodatečné peníze.

Proti návrhu státního rozpočtu hlasoval jako jediný ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU). Nesouhlasí s výrazným snížením rozpočtu ministerstva obrany. Nespokojenost projevily podle ministra financí při diskuzi nad rozpočtem všichni ministři.

K navrhovanému deficitu státního rozpočtu Sobotka uvedl, že výdaje státu zvýšily na jaře při projednávání sociálních zákonů i poslanci. "Ti svými pozměňovacími návrhy zvýšily výdaje o 20 miliard korun," uvedl ministr. Tyto návrhy vedou podle Sobotky k tomu, že ČR nedodrží deficit veřejných rozpočtů na úrovni 3,3 procenta HDP. K tomu se země zavázala v konvergenčním programu s cílem přijmout euro. Příští rok by měl deficit veřejných financí činit 3,8 procenta DPH.

Sociální výdaje na příští rok vzrostly v navrhovaném rozpočtu o více než 17 procent na 473 miliard korun.

Nyní povede ministerstvo financí diskuzi s jednotlivými úřady nad návrhem rozpočtu. "Dodatečné požadavky resortů nebudou respektovány," uvedl k tomu Sobotka. Debata se podle něj ještě povede ohledně vyšších výdajů na vědu a výzkum. Vláda by se pak měla rozpočtem zabývat opět po 18. září a do konce září by ho měla předložit Poslanecké sněmovně.

Současný kabinet premiéra Jiřího Paroubka dnes podal demisi. Novým předsedou vlády by se měl stát šéf ODS Mirek Topolánek.

Příjmy státu mají v roce 2007 činit 886,7 miliardy a výdaje 974,7 miliardy korun. Návrh rozpočtu vychází z očekávaného růstu ekonomiky v roce 2007 o pět procent a z průměrné míry inflace 2,8 procenta. Letos plánuje stát hospodařit s deficitem 74,4 miliardy korun. Míra nezaměstnanosti by měla podle odhadů MF příští rok činit 7,4 procenta.

Kvůli dodržení navrženého deficitu bude odložena platnost služebního zákona nebo novelizován zákon o nemocenském pojištění, což by mělo přinést do rozpočtu přibližně 20 miliard korun. Dalších deset miliard korun by mělo obstarat zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků od ledna 2007 na minimální sazby požadované EU. Podle ekonomů ani představitelů ODS ovšem tato úsporná opatření sama nestačí na dodržení navrženého deficitu.

Úsporná opatření by se naopak neměla dotknout rodičovského příspěvku, porodného, doplatku na bydlení, příspěvku na školní pomůcky nebo zákona o sociálních službách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK