Americké akcie vzrostly díky mírné inflaci a levnější ropě

17.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. srpna (ČTK) - Akcie amerických korporací ve středu vzrostly, protože zpráva o mírném růstu cen ve Spojených státech podle investorů znamená, že centrální banka Fed nebude v krátkodobém výhledu zvyšovat úrokové sazby. Růst akcií podpořil také pokles cen ropy, díky kterému se snižují energetické náklady firem a zvyšují zisky.

Dow Jonesův index posílil o 96,86 bodu na 11.327,12 bodu, tedy o 0,86 procenta. Index Nasdaq Composite stoupl o 1,63 procenta na 2149,54 bodu. Trh Nasdaq zaznamenal dva nejlepší obchodní dny za tři roky, celkem během nich stoupl téměř o čtyři procenta.

Největší zisky v Dow Jonesově indexu si připsaly akcie firem citlivých na pohyb úrokových sazeb. Nahoru tak šly emise koncernů Caterpillar, Boeing a General Electric.

"Pozornost lidí se obrací ke zprávám o inflaci, které dávají Fedu důvod držet úrokové sazby na stejné úrovni," řekl obchodník Anthony Conroy z BNY Brokerage. V červenci mírně rostl index spotřebitelských cen očištěný o kolísavé ceny potravin a energií.

Po zprávě o inflaci klesl dolar, a to druhý den za sebou právě díky očekávání stabilních úroků. Kurz eura se zvýšil o 0,4 procenta na 1,2838 USD a vůči jenu dolar klesl o 0,2 procenta na 115,84 JPY. Jen příliš neroste kvůli očekávání, že japonská centrální banka ponechá úrokové sazby po nějakou dobu na 0,25 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK