Merck podle soudu nevaroval lékaře před riziky léku Vioxx

17.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New Orleans 17. srpna (ČTK) - Americká farmaceutická společnost Merck nevarovala lékaře před riziky léku proti bolesti kloubů Vioxx a musí zaplatit bývalému agentovi FBI Geraldu Barnettovi odškodné 50 milionů dolarů (1,1 miliardy Kč) za infarkt, jenž utrpěl po užívání tohoto přípravku. Rozhodl o tom dnes americký soud s tím, že firma vědomě dezinterpretovala či nezveřejňovala informace o léku.

Porota měla možnost rozdělit vinu mezi firmu a některé lékaře, rozhodla se však odsoudit jen společnost Merck. Barnettův případ je pouze jednou z více než 16.000 žalob předložených kvůli přípravku Vioxx americkým soudům, píše agentura AP.

Firma Merck minulý měsíc oznámila, že ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila zisk na 1,5 miliardy dolarů (33 miliard Kč) ze 721 milionů před rokem, kdy byly výsledky zasaženy jednorázovými daňovými náklady. Současně zvýšila odhad celoročního zisku.

Společnost Merck se nyní snaží obnovit svou reputaci a zisky poté, co byla v roce 2004 nucena stáhnout z trhu svůj přípravek Vioxx, protože se ukázalo, že při jeho delším užívání se zvyšuje riziko infarktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK