Americké akcie mírně rostou, pomohly výsledky HP

17.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. srpna (ČTK) - Akcie na amerických trzích dopoledne dále mírně rostly, po třech dnech zisků však již byli investoři nervózní. O růst se tak zasloužily hlavně příznivé výsledky počítačové společnosti Hewlett-Packard.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času vzrostl o 0,24 procenta na 11.354 bodů. Index technologického trhu Nasdaq v té době zpevnil o 0,57 procenta na 2161,75 bodu.

V minulých dnech akcie v USA značně získávaly díky údajům o zpomalování americké inflace. To dalo trhu naději, že centrální banka nebude zvyšovat úroky ani příští měsíc. Fed přerušil dvouletou kampaň zvyšování úroků poprvé minulý týden.

Na burze je lepší nálada i díky poklesu cen ropy. Ty klesají již od začátku týdne a dnes se americká ropa dostala k hranici 70 dolarů za barel. Klesající ropa však stahuje dolů akcie ropných koncernů v čele s Exxon Mobil.

Akcie Hewlett-Packard, která ve středu večer oznámila lepší zisky, než se čekalo, v první části obchodování vzrostly o více než pět procent, nejvýše od února 2001. Po dnešním uzavření trhů se bude čekat na čtvrtletní výsledek jejího konkurenta Dell Computer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK