Kongres prudce snížil odhad letošního rozpočtového schodku USA

17.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. srpna (ČTK) - Rozpočtový úřad Kongresu dnes snížil odhad federálního rozpočtového deficitu Spojených států na fiskální rok 2006 na 260 miliard dolarů (5,7 miliardy Kč), což je o plných 30 procent a 111 miliard dolarů méně, než odhadoval ještě v březnu. Pro příští rok a další léta se však čekají mírně vyšší schodky, uvádí se v dnešním pololetním výhledu úřadu.

Nový odhad by znamenal další zlepšení schodku po loňském poklesu na 318 miliard z nominálního rekordu 412 miliard z roku 2004. Loňský deficit přitom představoval jen 2,6 procenta HDP, což je mimo jiné bezpečně pod tříprocentní hranicí platnou v Evropské unii, kterou přitom řada členů překračuje.

Vláda prezidenta George Bushe zatím na příští rok předpovídá mnohem vyšší deficit přesahující 420 miliard dolarů. Minulý měsíc však Bílý dům připustil, že schodek díky výraznému růstu daňových příjmů zřejmě klesne pod 300 miliard dolarů.

Kongres pro příští rok čeká zvýšení deficitu na 286 miliard dolarů. Během příštích deseti let má celkový deficit podle úřadu dosáhnout 1,76 bilionu dolarů, tedy v průměru 176 miliard dolarů ročně.

Úřad přitom předpokládá, že po roce 2012, kdy končí platnost Bushova programu snížených daní, se příjmy rozpočtu výrazně zvýší a schodek prudce klesne. Podle pozorovatelů však metodika úřadu umožňuje brát v úvahu jen známé parametry a nedovoluje například počítat s tím, že při zvýšených daních příjmy neporostou tolik, například proto, že to omezí ekonomickou aktivitu. Proto jsou tyto odhady podrobovány často prudkým korekcím v závislosti na posledním vývoji.

Vláda poukazuje na to, že výrazně se lepšící rozpočet potvrzuje fungování programu daňových škrtů Bushova prvního období, který vytáhl ekonomiku z recese roku 2001 a posílením růstu zvýšil daňové příjmy. Podle opozičních demokratů jsou však i nové odhady úřadu důkazem nezdaru vlády ve snaze o kontrolu nad deficitem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK