Koruna stojí kolem 28,08 Kč/EUR, k dolaru klesla na 21,89 Kč

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Koruna dnes zahájila mírně slabší na 28,08 Kč za euro a na této úrovni se obchodovala i po 11:00. Česká měna tak odolala tlakům na oslabení po propadu maďarského forintu, řekl ČTK analytik Patria Online Tomáš Vlk. Vůči dolaru kurz koruny oslabil na 21,89 Kč/USD.

Forint prudce oslabil podle Vlka poté, co na veřejnost pronikly informace o tom, že maďarská vláda revidovala národní plán pro přijetí eura. Podle něj zavede euro výrazně po roce 2010. Zprávy z Maďarska opět vyvolaly pochybnosti o termínu zavedení eura i v ostatních zemích regionu, neboť problém s deficitním státním financováním nemá jen Maďarsko. "Domácí měna opět odolává, Česko je na tom z hlediska státních financí lépe než Maďarsko a Polsko," upozornil.

Za pohybem koruny k dolaru stojí posílení americké měny na světových trzích. Dolaru ve čtvrtek večer pomohl index podnikatelské nálady, který překonal tržní očekávání. Dolar se tak nyní vůči euru obchoduje na hladině 1,2834 USD/EUR. Koruna ve čtvrtek posílila vůči dolaru až k 21,72 Kč/USD a o tři haléře tak překonala svůj historický rekord z letošního 10. srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK