MZe: Program podpor venkovu by mohl začít v 1. čtvrtletí 2007

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Program rozvoje venkova na období 2007 až 2013, v jehož rámci je na podpory venkovu a zemědělství určeno z evropských peněz a národních zdrojů přes 13 miliard korun ročně, by mohla Česká republika spustit v prvním čtvrtletí příštího roku. První dotace mohou žadatelé dostat na podzim příštího roku. Na setkání s novináři to uvedl první náměstek ministerstva zemědělství Miroslav Toman. Program ve středu schválila vláda a MZe ho do konce srpna odešle Evropské komisi. Ta má pak šestiměsíční lhůtu na jeho posouzení.

Program slouží k čerpání peněz z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova, z nějž činí příděl pro ČR na sedm let zhruba 73 miliard korun, dalších asi 20 miliard budou tvořit národní zdroje. Podle Tomana zahrnuje řadu opatření, od dotací na údržbu krajiny, přes modernizaci zemědělství a potravinářství, rozšiřování pracovních příležitostí na venkově až po zlepšování životního prostředí a lesnické dotace. Podpory navazují na současný Operační program zemědělství a Horizontální plán rozvoje venkova, které sloužily k čerpání evropských fondů v letech 2004 až 2006.

MZe neodeslalo program do Bruselu dříve, protože muselo čekat na konečnou podobu unijních prováděcích předpisů, které jsou teprve před schválením, uvedl Toman. I když se nezačne od ledna 2007, Česko o peníze nepřijde, dodal.

Z roční sumy na podpory v rámci programu by mělo jít přibližně 22 procent na konkurenceschopnost zemědělství, lesnictví a potravinářství, přibližně 55 procent na zlepšování životního prostředí a krajiny, necelých 17 procent na rozšiřování okruhu hospodářských činností a podpory kvality života na venkově a přibližně pět procent na podporu záměrů venkovských partnerství.

O rozdělení peněz měli v rámci národní diskuse rozdílnou představu zejména nevládní agrární organizace a zástupci obcí a regionálních samospráv. Například Agrární komora uvítala schválení programu vládou, protože při průtazích by podle ní mohlo být ohroženo čerpání dotací. Bude ale ještě požadovat navýšení peněz na modernizaci farem, protože současný příděl je podle prezidenta AK Jana Veleby nedostatečný.

Podle Tomana mohou být během posuzování Evropskou komisí provedeny ještě některé drobné úpravy, nynější návrh ale MZe považuje za vyvážený. "Více by chtěli všichni," podotkl náměstek.

Ministerstvo také slibuje zjednodušit oproti současnosti čerpání příslušných podpor. Pro žadatele by to mělo znamenat méně papírování, stanovených požadavků, které musí splnit, i jednodušší kontroly.

Některé agrární organizace a politici soudí, že schvalování programu mělo být ponecháno až nové vládě. Například zemědělský expert ODS Jiří Papež po středečním jednání vlády označil za nesmyslné, aby kabinet na jednání, kde hlasuje o demisi, schvaloval důležitý koncepční dokument.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK