Ke konci března vzrostl počet karet na 7,5 milionu

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Počet platebních karet v ČR stále roste. Banky vydaly ke konci března letošního roku již 7,5 milionu karet, meziročně se tak jejich počet zvýšil o více než půl milionu. Výrazně, o více než čtvrt milionu, přibylo meziročně v ČR kreditních karet a jejich celkový počet ke konci března činil 666.000. Vyplývá to ze čtvrtletních statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK).

Pokračuje pokles využívaných platebních karet pouze s tuzemskou platností. Jejich počet se meziročně snížil o téměř pětinu na 366.400. Počet mezinárodních platebních karet naopak vzrostl na 7,1 milionu.

Banky i v souvislosti s přechodem na lepší zabezpečení platebních karet vydávají stále více karet vybavených i čipem. Celkově počet karet s čipem stoupl ke konci března meziročně o více než 550.000 na celkových 2,9 milionu. Jejich počet by přitom měl výrazně růst, protože například největší tuzemská banka pro drobné klienty - Česká spořitelna - chystá zahájit postupnou výměnu platebních karet za karty s čipem na konci letošního roku. Většina ostatních tuzemských bank již výměnu zahájila.

Roste i počet výběrů z bankomatů. Češi během samotného prvního čtvrtletí vybrali téměř 110 miliard korun, zatímco ve stejném období loni to bylo 98 miliard korun. Počet bankomatů v ČR se meziročně zvýšil na 2914 z 2765 na konci loňského března.

Trh s platebními kartami se v Česku vyvíjí opačně než v ostatních evropských zemích. Tuzemskému trhu vládnou debetní karty, které nedovolují příliš přečerpat zůstatek na účtu. Kreditní karty, jež umožňují půjčovat si peníze, naopak dominují v Evropě a zejména v USA. V Česku zažívají boom teprve v posledních letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK