ÚOHS zkoumá dvě zakázky ministerstva informatiky za 800 milionů

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Praha 18. srpna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověřuje zakázky ministerstva informatiky (MI) na datové propojení úřadů a připojení veřejných knihoven k internetu. Oba tendry vyhrála firma Telefónica O2 Czech Republic, nástupce Českého Telecomu. Státu nabídla cenu 800 milionů korun. Správní řízení zahájil ÚOHS na podnět neúspěšných uchazečů, řekl Filip Vrána z tiskového odboru úřadu. Ministerstvo podle mluvčí Kláry Volné námitky čekalo a za soutěžemi si stojí.

Obě služby pro ministerstvo původně zajišťoval Český Telecom. V roce 2001 získal pětiletou zakázku v řádu několika miliard korun bez výběrového řízení. Loni se MI rozhodlo společnosti smlouvu neprodloužit a nabídlo zakázku více firmám.

Telefónica v následných výběrových řízeních získala tři nejdražší ze čtyř zakázek, včetně dvousetmilionové smlouvy na připojení knihoven k internetu a šestisetmilionové na datový přenos mezi státními úřady. Podle týdeníku Profit by měla firma obě služby poskytovat od poloviny letošního srpna do roku 2008 s možností prodloužení na další rok.

V každé z tendrů měl nástupce Českého Telecomu jednoho soupeře. Státní úřady chtěla propojit i ČD-Telematika, o knihovny zase měla zájem firma Radiokomunikace. "Překvapilo by nás, kdyby se u takto velké zakázky nikdo neozval, ale jsme přesvědčeni, že oba tendry byly v pořádku," řekla Volná. Ministerstvo teď podle ní připravuje pro antimonopolní úřad odpověď. "Rozhodnutí lze očekávat v září," doplnil Vrána.

Bez stížností zůstaly jen soutěže na pronájem síťových prvků. Tady byla Telefónica s cenou přes 150 milionů jediným uchazečem. Čtvrtou a nejmenší zakázku za zhruba 16 milionů na připojení sítí veřejné správy k internetu přidělili ministerští úředníci firmě ČD-Telematika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK